Historic Reconstruction of Connected Farm Home

East Barnard
Vermont

I was commissioned to design and provide complete working plans to recreate a really convincing antique home in East Barnard, Vermont in 1987.  Appropriately named the Walker Hill House, this home was built using three salvaged antique structures, doors, wall paneling, flooring, hardware, etc.   Its configuration is alternatively called Continuous Farm Architecture, Connected Farm, or "Big House, Little House, Back House, Barn".   It was popular in New England from the late 17th Century through the 19th Century.   In New England, connected farms are characterized by a farm housekitchen, & barn, and sometimes other structures all connected to shelter the farmer from severe winter weather.  It certainly is a Classic of rural New England.  For the Walker Hill House, the main part of the house was salvaged in Eastern Connecticut and was originally built ca 1790;  the little house or kitchen ell was salvaged in Northeastern Massachusetts  (ca 1740);  and the barn, from the Hoosick Valley of New York (ca 1840).  These dates follow the typical progression of building up of a complete set of buildings for a colonial farmer and are finished inside with historically correct and dated materials.  These additional antique materials were purchased from various architectural salvage dealers in New England.  Boards originally used as wall partitions with beautiful patina were again used for the same purpose.  Antique doors were fitted with antique hardware.  Antique and reproduction lighting was used throughout.  The interior of the house was finished with these materials, with original flooring and fireplaces which came as part of the main house, and with plaster finished dry wall.  The home was very well insulated and ventilated.  The entire complex was built with the most up to date waterproofed foundation and mechanical systems. Other antique masonry was used for the visible top of foundation walls and for brick fireplaces in the kitchen ell.  Modern appliances were placed in the most inconspicuous way. 

Click on images below to enlarge.